13 Temmuz 2010 Salı

Putlara dokunmamak gerek




Bağdat Caddesi’nde akşam olmuş, Çingeneler çiçeklerini sokakta bırakmış gitmiş, ne örtü ne bir koruma var ama çalan yok. Sabah geldiklerinde bıraktıkları gibi bulacaklarına kuşku da yok.
Oysa sabah aynı çiçekleri satın almaya kalktığınızda sizinle kıran kırana pazarlık yaparlar.
-Abla valla ben de 8TL’ya aldım 9’a satıyorum.
-5’e verirsen alayım
-eh peki senin güzel hatırın için 5 olsun.

Ya çiçekçinin bulunduğu kaldırımın hemen arkasındaki dükkânların elektrikli kepenklerine, güvenlik kameralarına rağmen soyulmalarına ne demeli?
Sakınan göze çöp batar sözü doğrudur belki de.

Konser oldu mu günler öncesinden bilet alıp koştura koştura gideriz de sokakta saksafon çalan adamı durup 2 dakika dinlemeyiz.

Bir asma kilit midir, yoksa bir bilet parçası mıdır vereceğimiz değeri belirleyen?

Elimizle kolayca dokunabildiklerimiz, emek harcamadan kazandıklarımız yeterince kıymetli olmaz.

İlişkilerde de böyle değil midir?

Biri sizden kaçtıkça siz kovalamak, elde etmek için çabalarsınız. Hâlbuki kaçmasa muhtemelen 2 gün sonra sıkılacağınız sıradan biri, ulaşılmaz oldukça gözünüzde büyür.


Platonik aşklar tehlikelidir.
Madame Bovary’nin dediği gibi “Putlara dokunmamak gerekir, çünkü dokundukça yaldızları elimizde kalıverir.”

4 yorum:

  1. Yazının kısa olmasını kınamakla beraber, Bir çırpıda bitiverdi. Okurken aklıma Beyoğlu çalgıcıları geldi Cumartesi İzmir dönüşü sanki cadde de şenlik vardı. Adamın birinin çaldığı saç ile 1970-80 lere gitmişken Tramway içerisine kurulan sahnede verilen konserin tınıları hala kulağımda.. Darbukayı konuşturan gençlerin hem çalıp hem söylemesi keza öyle.. Sahi bizi en mutlu eden burnumuzun dibindeyken nedir bu kıymet için para ödeme hevesimiz?

    YanıtlaSil
  2. yazının başındaki benzetmeleri nasıl aynı kefeye koyabildiniz aklım almıyor? mülyonlarca liralık ürün satan mağaza ve çingene çiçekçisi.. aradaki ayrımı anlatmam gerekmiyor sanırım..

    sokak müzisyeni ve konser bileti konusunda kısmen haklısınız.. joshua bell in yaptığı araştırmayı örnek gösterseniz kesin haklı olabilirdiniz ama bu şekilde havada kalan bie yorum çok yersiz..

    YanıtlaSil
  3. sevgili adsız,
    çiçekçi dükkanları yok mu bu dünyada, sadece sokakta mı çiçek satılır?
    :))
    ben konsere gitmeyelim de demedim ayrıca Joshua Bell örneği gibi örnekleri düşünerek yazdım zaten
    sokakta çalanlar kötü oldukları için sokakta değiller,küçük şeylerle mutlu olmayı bilirseniz her şeyin tadına varabilirsiniz

    YanıtlaSil
  4. Oysa benzetme oldukça yerinde kullanılmış
    Sevgili Adsız,

    yazıda.. Bu tür Blog yazılarında derin araştırmaların örneklenmesi fikrine de pek katılmıyorum.. Gözlem ve Duygu karışımı çoğu zaman yeterlidir bu yazıda olduğu gibi..

    Küçük bir not: Havada kaldığını iddia ettiğiniz yorumun yersiz olduğu bir yazıya yorum yapmanız hafif bir gülümseme yarattı bende..

    YanıtlaSil