3 Mayıs 2010 Pazartesi

YEMEMEKTEYİZ

YEMEMEKTEYİZ
Uzun süredir ekranlarda bir yemek yarışması var. Bu programı bir yabancı, örneğin bir İngiliz ya da İsveçli seyretse Türkleri nasıl tanırdı diye düşünmeden edemedim.

İşte size bu programı 1 hafta boyunca izleyecek bir yabancının Türkler hakkında edineceği ilk izlenimler;

Her beş Türk’ten biri halkla ilişkiler uzmanı, biri şarkıcı, biri efemine, bir tanesi de vejetaryendir. Her 3 kadından en az ikisi platin sarısı saçlıdır.

Önüne konulan enginarı kerevizden ayırt edemese de, Türk halkının tamamı gurmedir. Zira gurmeliği “asla dereotu yememek” gibi farklı kriterlere dayandırarak, yemek seçmek olarak algılamaktadır.

Müslüman bir ülke olan Türkiye’de kadınlar yemek yaparken bile dekolte giyinmektedir.
5 kişilik ev davetlerinde bile uzun saten tuvaletler, kuaförde yapılı saçlar, derin dekolteler, ötrişler ile misafire verilen değer gösterilmektedir.

Türk evlerinde sofra düzeni de oldukça gösterişlidir. Masa örtüsü üzerine mutlaka bir runner serilmekte, gümüş şamdanlar ve cenaze çelengi boyutunda bir çiçek ortaya konarak davetlilerin birbirlerini görmeleri kısmen engellenmektedir. Zira Türkler bilinen anlamda misafirperver değildir.
Evlerine ilk kez gelen konuğa Türk misafirperverliği gereği galoş giydirilmektedir. Bu hijyenik karşılama üzerine misafirler de ev sahibinin mutfak dolaplarını karıştırmak suretiyle hijyen denetimine kendisinin de en az ev sahibi kadar önem verdiğini kanıtlamaktadır.
Konuklar ev sahibinin dağınıklığını, beceriksizliğini kibarca yüzüne vurmakta, tatlı tatlı atışmalarla yemek yenmektedir.

Türkler formlarını sofradan doymadan kalkmalarına borçludur. Daha doğrusu, tabağa konulan yiyecekler bıçağın ucu ile ameliyat yapan cerrah edasıyla şöyle bir didiklenmekte, birkaç lokma yendikten sonra pişmemiş veya fazla pişmiş tarzında bir eksikliği söylenmek suretiyle terk edilmektedir.

Türklerin nazar değeceğine ilişkin inanışları da sofradaki konuşmalarda oldukça etkili olmaktadır. Davetliler önlerine konulan yemeği beğendiklerini asla söylememekte, teşekkür etmek yerine “bunun tuzu eksik”,”benim bildiğim analıkızlı çorbası böyle yapılmıyor” demek suretiyle ev sahibine nazar değmesine engel olmaya çalışmaktadırlar.
Hatta işi daha da ileri götürüp saçından kopardığı bir tel saçı tabağına koyarak, ev sahibini ömür boyu nazardan korumaya çalışanlar da takdire şayandır.

Türklerin en çok bilinen yemekleri paçanga böreği, mercimek çorbası, makarna ve bizim aslında İtalyanlara ait olduğunu sandığımız tiramisu tatlısıdır. Öyle ki Türkiye’de yaşayan bir İtalyan’ın katıldığı bölümde “elin İtalyan’ı tiramisu yapmayı Türklerden iyi mi bilecek” demek suretiyle kendisine doğrusunu öğretmiş, haddini bildirmişlerdir.

Türkler asla kinci insanlar değildir. Gecenin sonunda yarışmacılardan şarkıcı olanı, diğerlerine sürpriz yaparak şarkı söylemekte, az önce saç saça baş başa kavga etmiş olan diğerleri de bir şey olmamış gibi karşılıklı göbek atarak işi tatlıya bağlamaktadırlar.
Yine nazar inanışları gereği, puanlama aşamasında da birbirlerine 10 üzerinden 2-3 gibi düşük puanlar vererek, arkadaşlarını nazardan korumak için üstün çaba gösteren fedakâr insanlardır Türkler.

5 yorum:

  1. Ben asla seyretmem diyenlerin bile yan gözle baktığı program.
    Gözlemlerin yerinde olmuş.

    YanıtlaSil
  2. bence yabancılar bizi bu proğrama göre değerlendirillerse durumumuz çok kötü...
    bencil, acımasız, açgözlü, sahte suratlar ve daha sayamayacağım onlarca karekteri bir arada taşıyan toplum olarak bizi nitelendirirlerdi. oysa bunlar türk toplumunun gelenek, görgü ve herşeyden önemlisi insani karakter yapısıyla ne kadar tezat düşüyor. aslında bazende kendime sormadan edemiyorum, acaba biz böyle bir toplum mu olduk...

    YanıtlaSil
  3. olmamışızdır inşallah bunlar rol yapıyordur

    YanıtlaSil
  4. Hayatimda izledigim en sinir bozucu program... Mumkun olsa kalkim 2 tokat aksedecegim herbirinin suratina... Hayr niye millet hakarete maruz kalmak icin yemege davet ediyor ki baska insanlari...Paramla rezilligin bir baska boyutu bu sacma sapan saklabanlik. Bizim insanimiz kalp kirmaktansa cig tavik yer, oyle milletin evine gidip te bu cig bu pismemis bu tuzlu diyen olmaz, olursa da onun ahbabi olmaz.. Cok seviyesiz bir sov, umarim yayindan kalkmistir ya da en kisa surede kalkar.

    Buket Ozankaya

    YanıtlaSil
  5. Maalesef devam ediyor Buketcim.
    Hatta gecen gun daha da rezil bir format daha gordum
    uzucu

    YanıtlaSil