12 Ağustos 2010 Perşembe

ASILMAK




ASILMAK
Birisi bizden hoşlandığını aşırı bir şekilde belli ettiğinde “asılıyor” deriz.

Asılmanın asıl nedeni karşı cinse karşı ne kadar ileri gidebileceğinizi sınamaktır. Bineceğiniz salıncağın ipini şöyle birkaç kez sıkıca aşağı çekip sizi tartıp tartmayacağını yoklamanıza benzer.
Karşıdan karşıya geçerken ezilmesin diye kızın beline sarılmak gibi ufak temaslarla size olan ilgi düzeyini ölçmeye çalışırsınız.

Asıldığınız kadın da sizden hoşlanıyorsa bu asıldığınız anlamına gelmez. Farkı bunu kadının rızası hilafına yapmaktır. Yani tıpatıp aynı hareketleri yapmanıza karşılık birinden tokat, diğerinden şefkat görebilirsiniz; görecelidir.

Asılma çocuklukta başlar, çarşıda pazarda dikkati kalabalıktan kendi üzerine çekmek isteyen çocuk, annesinin eteğine asılıverir. Boyu ancak annesinin beline ulaşan miniğin başka şansı da yoktur pek. Anne kızar; “asılmasana” der.

Sonra aynı anne, aynı çocuğa okulda derslerine “asılması” gerektiğini söyler.
Kafası karışan çocuk kadınların karmaşık yaratıklar olduğuna inanmaya başlar. Oysa derse asılmakla eteğe asılmamak arasındaki ince farkı çözse, bazen “hayır” diyen bir kadının aslında “evet” demek istediğini de kolayca çözebilir.


Tramvayların arkasında da “Asılmak tehlikeli ve yasaktır” yazar mesela. Burada “tutunmak yasak” denilmek istenmektedir.
Bir insana tutunmak, hayatınızı onun ani fren yapmamasını umarak şekillendirmek de tehlikeli değil midir zaten


Bir de küreklere asılmak vardır; siz siz olun öyle hemen asılmayın, aheste çekin kürekleri mehtap uyanmasın.

Batan gemiden kurtulmak için bindiğiniz sandalın küreklerine asılır gibi asılmamak gerekir karşı cinse. Çünkü can havliyle, o kürekten başka kurtuluş şansınız yokmuş gibi davranmak, kıyıya hiç ulaşamamanıza neden olabilir.

Yapmanız gereken sandala ters oturmak, ileri gitmek için suyu ters tarafa iteceğinizi bilmek, aslında o yöne gitmeyecekmişsiniz gibi davranmaktır.

Aşk içinse bir çift kürek gerekir, yoksa tek kürekle asıldıkça kendi etrafınızda döner durursunuz.

Asılmak “halatın boğazınıza geçmesi” gibi yüzüğün parmağınıza geçmesiyle de sonuçlanabilir, dikkatli olmak gerekir.

6 yorum:

  1. Bir zamanlar toplu taşımacılığın simgesi olan bir tramvay
    istiklal Caddesi'nin iki ucu arasında gidip gelmeye devam eder.
    Bu haliyle sanki hapishanenin avlusunda volta atan tutsak gibidir.
    Tramvayın önünde ve arkasında şu uyarı okunur 'Asılmak Tehlikeli ve Yasaktır'
    insanlığın ayıplarından biri olan idam cezasına karşı olan bir tramvaydır o!..
    Onun trajedisi de, adı istiklal (özgürlük) olan bir caddeye tutsak olması,
    dışarıya çıkamamasıdır!!!


    SUNAY AKIN

    YanıtlaSil
  2. Sunay Akın yorumu için çok teşekkürler bayıldım
    :))

    YanıtlaSil
  3. Parmaga gecen yüzük ile boyuna geçen ilmeğin eş değer olduğunu hissettiği an insan sıkılmaya başlar. Kurtulmaya çalıştıkca da kasılmaya başlar. Asloan ise ne pahasına olursa olsun hayat asılmaktır.

    YanıtlaSil
  4. :))) çok hoş olmuşşşş ...sindire sindire okuduktan sonra...asılmak fiilini olduğu yerden sizin astığınız yerden çekip alıpppp :)) hayata dair aklımda kalan karelerimin bazılarını...da...elime mandallar alıp...yine karanlık odaya girip...güzel olanlarını tekrar bidaha tab edip...tek tek ayrı ayrı çerçeveleyesim geldiiiii...ama amaaaa asılmayı bekleyen en güzel yeni olanlarını ise henüz daha seçmedimmmm :)

    YanıtlaSil
  5. bazen asılanları o kadar rahatsız edici asılır kı, asılmasını istersin ayaklarından ağaçta.. değer verdiklerimizin flört oyunları ile asılması eğlenceli ama diğeri çekilmez.. asılmak hep hayatımızdadır işimizde çok hırsla çalıştımızda.. bu aralar fena asılıyor işine cümleleleri de peşimizden gelir.. zorlamadan asılmalar olsun hayatımızda.. güzel yazmışsın her zamanki gibi kalemine yüreğine bileğine sağlıkkkk:)

    YanıtlaSil
  6. Merve yıl olmuş 2016;aylardan ağustos! 15 gün önce ülke de adalet dar ağacında sallandırıldı! Ve kadın olarak en çok ben iliklerimde hissettim bu asılışı! Sanki bizim boynumuzdu asılan o ağaca! Ülke olarak infialimiz gerçekleşiyorken benim hayatıma asılmışlığım ve aşkıma sarılmışlığım var gündemde ayrıca ! Hepsi adına bilmeni isterim ki ( bu kadar aradan sonra yine bir fener oldu bu yazı bana ; yine nir aydınlatıcı! İyi ki varsın !

    YanıtlaSil